Urob si sám: 3 nápady, ktoré budete chcieť vyskúšať

Dobrých rád a nápadov do domácnosti či do záhrady nikdy nie je dosť. Internet je plný inšpirácie, ako využiť svoje šikovné ruky v praxi a v štýle “urob si sám” pretvoriť interiér či exteriér za pár chvíľ aj s malým rozpočtom na originálne miesto na život. Vybrali sme pre vás tri tipy, ktoré nás najnovšie oslovili. Vyskúšate ich s nami?

Pegboard nápad – nástenka a Vešiak v jednom

Netradičnú nástenkú a vešiak na drobnosti v jednom nemusíte iba obdivovať v modernej kaviarni či v bistre na výlete v zahraničí. Kedysi boli výlučne súčasťou dielní, no postupne si našli cestu do interiérov zariadených v urban štýle. Čo je skvelý nápad, ako využiť obľúbené OSB dosky.

Vyrobiť si ho môžete aj sami doma a prispôsobiť si jeho dizajn tak, ako sa vám páči. Na výrobu pegboardov sa osvedčili OSB dosky, drevené dosky, ale aj zvyšky pracovných dosiek po prerábaní kuchynskej linky. Drevené kolíky, ktoré zastrčíte do vyvŕtaných dier úplne bežne zoženiete v predajniach s hobby tovarom pre domácich kutilov. Pegboard navyše môžete natrieť ľubovoľnou farbou, dokonca aj tabuľovou a vytvoriť tak originálny kúsok, aký nebude mať doma nik iný.

Budete potrebovať iba rýchloschnúcu vrchnú farbu v odtieni, aký sa vám páči.

Paletový vyvýšený záhon

Vyvýšené, alebo záhradkársky správne zvýšené, záhony sú čoraz obľúbenejšie v slovenských záhradách.

Šetria miesto, rovnako váš chrbát, sú štýlové a naozaj praktické. Podobne aj palety, z ktorých si môžete vytvoriť skutočne čokoľvek – imidžový nábytok aj vešiak na nástroje, ktorý skrášli záhradný domček na náradie. Ak radi vyrábate, tvoríte a hľadáte nápady do záhrady, skúste si vyhradiť víkendový deň na výrobu paletového záhona. Budete potrebovať 4 alebo 6 kusov paliet, ktoré skrutkami pospájate do štvorca alebo obdĺžnika, vysteliete záhradnou netkanou textíliou a nopovou fóliou a vyplníte záhradným substrátom zmiešaným s dobre vyzretým kompostom. V záhonoch môžete pestovať zeleninu, bylinky, ale aj kvety, prípadne všetko dohromady a vytvoriť si tak divočinu v permakultúrnom prevedení – tak, aby si rastlinky medzi sebou pomáhali bojovať s chorobami a škodcami. 

Farebné zárubne

Máte chuť renovovať, oživiť domácnosť, vdýchnuť interiéru nový život? Nemusíte hneď prerábať kuchyňu, meniť kúpeľňu, kupovať pohovku či minúť všetky úspory na brúsenie parkiet. Aj malá zmena vie zapôsobiť.

Uvedomili ste si niekedy, aký veľký význam majú interiérové zárubne? Tak ich skúste natrieť netradičnou farbou a budete očarený. Stačí ich obrúsiť, odmastiť, zarovnať nerovnosti, steny oblepiť ochrannou fóliou a pustiť sa do práce. Budete potrebovať iba primer, teda podkladový náter a jednu vrstvu farebného náteru – skúste sivú či odvážnu žltú, ktorá krásne presvetlí aj tmavú chodbu.

 

Mohlo by Vás zaujímať:

10 tipov ako odstrániť silikón – článok nie len o tom ako odstrániť silikón, ale dozviete sa, aké sú jeho vlastnosti, ktorý silikón na aký podklad použiť a kde všade ho môžete aplikovať.

ROZHOVOR: Zo starého nové – vdýchnite nový život starej posteli a komode, poradíme Vám ako na to.