Jar v záhrade

Jar je pre záhradkárov jedným z najnáročnejších, ale zároveň najkrajších období roka. Aby sme sa mohli tešiť z krásnej záhrady, či chutnej úrody je potrebné urobiť množstvo práce. Vyčistiť a vysadiť nové záhony, prevzdušniť a pokosiť trávnik, založiť nové skalky, upraviť dreviny, pripraviť pôdu na sadenie a v neposlednom rade skontrolovať a doplniť svoje záhradnícke náradie a zaobstarať si pomôcky, ktoré prácu uľahčia.

Kvalitné náradie môže ušetriť veľa času aj energie.V našom príspevku predstavíme niekoľko vychytávok, ktoré uľahčia a spríjemnia každému záhradkárovi prácu a zvýšia komfort záhradkárčenia.

Sieť proti krtkom (Ryjú, ale nehryzú)

Asi každého záhradkára dokáže rozhnevať hnedá kôpka pôdy uprostred krásneho, udržiavaného trávnika alebo záhonu. Nie je to estetické, ani praktické. Jednou z možností humánnej ochrany je použitie sieťky proti krtkom. Osadiť sieťky je vhodné plytko pod povrch trávnika, aby tak zabránili krtkovi výjsť hore. Predstavujú tak účinné a pritom humánne riešenie, ktoré dokáže krtka odradiť bez toho aby ste ho ohrozili na živote. Pletivo sa vyrába z UV – stabilného 100 % polypropylénu s odoláva vplyvom prostredia. Na našej stránke si môžete vybrať pletivo s rozličnou šírkou a veľkosťou oka.

Netkaná mulčovacia textília (Nenarobíme sa, keď nemusíme)

Ďalšou užitočnou vecou v záhrade je netkaná mulčovacia textília, ktorá môže záhradkárom ušetriť veľa času. Tým, že zabraňuje prerastaniu buriny a tiež tým, že udržuje vlhkosť v pôde. Pôda sa v jarnom období skôr prehreje a textília dokáže aj naakumulované teplo dlhšie udržať, čo umožňuje skorší výsev. Okrem použitia pri výsadbe okrasných rastlín alebo kríkov sa používa ako podkladová vrstva pod dekoračné materiály (mulčovacia kôra alebo kameň).

  Výhody a použitie:

  • môžete ju použiť na mulčovanie záhrad, okrasných aj úžitkových záhonov
  • udržiava pôdnu vlhkosť, čím zabezpečí výraznú úsporu vody pri zalievaní
  • zamedzuje prerastaniu buriny
  • urýchľuje dozrievanie plodov a znižuje riziko hniloby pri styku s pôdou
  • prepúšťa vzduch, je odolná voči UV žiareniu, napadnutiu plesňami, či hubami

Tyče na paradajky (Nenecháme ich padnúť)

Bez chutných a šťavnatých paradajok si niektorí z nás ani nevedia predstaviť leto. O to vzácnejšie sú tie, z vlastnej záhrady – zdravé a čerstvé. Pestovanie paradajok nie je vôbec náročné, no každá odroda potrebuje kvalitnú oporu. Paradajky tak nebudú hniť na zemi, lepšie dozrejú a zabráni zlomeniu rastliny v prípade väčšieho množstva plodov. V našej ponuke máme aj kvalitnú oporu, ktorá sa dá používať  opakovanie niekoľko rokov. 

Kompostér

Súčasným trendom väčších, ale i menších záhrad je kompostovanie, ktorého ekonomické a ekologické benefity ďaleko prevyšujú počiatočné náklady. Kopy zhnitej trávy, lístia alebo iného odpadu na konci záhrady vôbec nám veľmi nelahodia ani očiam ani nosu. Dnes máme na výber z množstva komposterov, ktoré zapadnú do záhrady a nebudú pôsobiť rušivo.

komposter

Stačí poznať základné princípy kompostovania a môžete sa tešiť z vlastného kompostu, ktorý si pohodlne vyberiete z kompostéra a šikovne sa zbavíte bio odpadu z domu a záhrady.

Fúrik – všestranný pomocník

V žiadnej záhrade by nemal chýbať fúrik. Stačí si len vybrať: stavebný, záhradný, s veľkou, či menšou korbou…výber je len otázkou použitia. Viac fúrikov nájdete na našej stránke.

furik