Ako odvzdušniť radiátor?

Iba správne odvzdušnený radiátor dokáže efektívne prenášať teplo do miestností a poskytovať tak príjemný tepelný komfort. Ideálne je odvzdušniť radiátory na začiatku vykurovacej sezóny. Ak ste to ešte nestihli, pustite sa do toho hneď. Pripravili sme pre vás jednoduchý a prehľadný návod.

rebrikovy radiator ventil bxd ocenasek dobrykutil sk

Návod: Ako odvzdušniť starý aj nový radiátor?

Na nasledujúce mesiace sa stanú teplé radiátory našimi vernými spoločníkmi. Ak je váš radiátor horúci len do polovice, hoci ventil máte otvorený na maximum a kúrenie zapnuté naplno, vydáva zvláštne zvuky alebo v ňom niečo žblnká a buchoce, pravdepodobne potrebuje odzvdušniť.

1. PRÍPRAVA A VHODNÉ NÁRADIE

Pripravte si misku na zachytávanie vody, ideálne ľahkú, plastovú, s ktorou sa vám jednoducho manipuluje a skrutkovač. Otvorte všetky regulačné ventily na maximum (najčastejšie číslo 5 alebo najhrubšia čiara) a zapnite kúrenie. Kúrenie po rozohriati všetkých radiátorov centrálne vypnite, regulačné ventily nechajte otvorené. Celý obehový systém nechajte mierne vychladnúť, aby ste doň mohli neskôr dopustiť vodu. Ak by ste dopúšťali studenú vodu do rozhorúčených trubiek, mohli by sa poškodiť.

2. KDE JE NA ODVZDUŠŇOVACÍ VENTIL?

Nájdite odvzdušňovací ventil. Je to medený šesťhran, na novších modeloch je chránený plastovou krytkou. Je umiestnený v hornej časti radiátora na opačnej strane ako je prívod teplej vody.

3. POVOĽTE VENTIL

Na jeho povolenie použite skrutkovač. Postupujte pomaly, už cez malú škáročku bude fúkať vzduch znečistený špinavou vodou, ktorá nepríjemne zapácha a farbí. Odvzdušňovací ventil opäť uzavrite, až keď nebudete počuť žiaden vzduch, bude tiecť iba voda.

4. POSTUP ZOPAKUJTE

Opatrne rovnakým postupom odvzdušnite všetky radiátory v byte.

5. DOPLŇTE TLAK

Do systému doplňte vodu tak, aby ste dosiahli správny tlak na indikátore (na kotli).  Všetky prívodné ventily následne uzavrite, regulačné ventily nastavte na vhodný stupeň a zapnite kúrenie.

6. KONTROLA

Kontrolujte, či sú všetky odvzdušňovacie ventily správne uzavreté a či zo systému neuniká voda. Ušetríte si tak množstvo nepríjemností.

 

Dobrý tip: Odvzdušňujete radiátor prvýkrát? Chráňte stenu za radiátorom a v jeho okolí, koberec či podlahu pred znečistením špinavou vodou pomocou ochrannej fólie, napríklad takej, ktorú využívate pri maľovaní.

Správne odvzdušnený radiátor a celý vykurovací systém v byte či v dome môže ušetriť peniaze – vykurovanie je efektívnejšie, spotrebujete naň menej energie, ako keď polovica radiátora zostáva kvôli množstvu vzduchu studená.

Mohlo by Vás zaujímať:

V našej ponuke máme kúpeľňové radiátory Očenášek, vyrobené sú v Českej republike. Ich výhodou je,  že si môžete objednať rozmery na mieru a nezruinuje to Vašu peňaženku.