6 krokov pre oživenie záhradného nábytku

Stáva sa, že záhradný nábytok vplyvom poveternostných podmienok začne vyzerať dosť zanedbane. Ale tak jeho život nemusí končiť. Vráťte drevu vzhľad novoty! Nie je to ävôbec komplikované. Prinášame Vám krátky návod ako na renováciu nábytku v záhrade.

 

Leto je v plnom prúde, v záhrade je konečne teplo a slnečno, vy si užívate pri bazéne, grilujete a jednoducho vám je fajn. No potom sa pozriete na váš drevený záhradný stôl so stoličkami a pomyslíte si, že svoje najlepšie obdobie už majú dávno za sebou. Stále sa dajú používať a máte ich radi, veď spoľahlivo slúžia už roky, a preto by stálo za to, aby ste im vrátili zašlý lesk a slávu. Pomocou nášho návodu zvládnte aj vy zrenovovať starší záhradný nábytok.

Krok #1: Vyberte a prezrite záhradný nábytok, ktorý budete renovovať

Nájdite a nachystajte si nábytok, ktorý chcete opraviť. Ak žiadny taký nemáte, pokojne prezrite staré povaly, šopy, prípadne aj starožitníctva a bazáre. Možno tam narazíte na taký kúsok, ktorý by sa vám pozdával. Detailne ho preskúmajte a zvážte, či sa oplatí renovácia. Praskliny, ulomené časti alebo červotoč môžu byť dosť vážnou prekážkou. Ak je ale váš záhradný nábytok v relatívne dobrej kondícii, smelo sa pustite do práce.

Krok #2: Máte všetko potrebné?

Na renováciu nábytku v záhrade podľa nášho návodu budete určite potrebovať:
•    Vodou riediteľnú lazúru
•    Štetec, hubku, plyšový valec alebo striekaciu pištoľ
•    Brúsny papier K40
•    Brúsny papier č. 150 – 200 (napr.: K180)
•    Štetec na oprašovanie
•    Na dekoráciu: farba alebo farebný sprej na drevo, potreby na aplikáciu farby

Krok #3: Príprava podkladu

Nájdite si vhodné, dobre odvetrané miesto a nejakú podložku (igelit, staré noviny a pod.). Ešte pred aplikáciou náteru na ňu nábytok pripravte. Zbavte drevo nečistôt, zľahka ho umyte a odmastite. Ak potrebujete odstrániť starý náter alebo nečistoty, vezmite si hrubší brúsny papier (K40). Brúsny prach dokonale odstráňte, najlepšie sa ho zbavíte pomocou mäkkého štetca. Drevo by malo byť dobre vysušené. Následným vyparovaním vody by mohlo dôjsť k poškodzovaniu náteru. Každý kus nábytku vyčistite čo najpoctivejšie. 

Krok #4: Priestor na vaše nápady

Tento krok nie je povinný a môžete ho aj preskočiť, ale čo tak dať starému záhradnému nábytku niečo nové? Vašim nápadom sa medze nekladú a kreativitu nemusíte držať na uzde. Ak ste zruční maliari  farbami na drevo nakreslite na nábytok nejaký rnament alebo detail. Netrúfate si? Pustite sa do prípravy šablón z tvrdého papiera a napíšte na stoličky mená členov vašej rodiny! Každý tak bude mať pri stole svoje miesto. Šablónu riadne pripevnite k podkladu a nezabudnite ju vyrobiť dostatočne veľkú, zabránite tak farbe dostať sa tam, kam nemá. Opatrne nanášajte farbu po krajoch výrezu, aby mal nápis čisté línie. Nechajte náter zaschnúť a naneste ďalšie vrstvy podľa potreby.

Krok #5 Aplikujte lazúru na nábytok v záhrade

Ak nie je drevo impregnované,  ešte predtým ho ošetrite vhodným impregnačným prostriedkom. Ten ho dostatočne ochráni proti hubám, plesniam a drevokaznému hmyzu. Následne naneste lazúru najmenej v dvoch vrstvách. Zmiešajte lazúru s vodou v pomere 2:1 (2 diely lazúry a 1 diel vody). Nanášajte ju štetcom, hubkou, plyšovým valcom alebo striekaním. Nevsiaknutý náter rozotrite, aby povrch nezostal lepkavý. 
Medzi jednotlivými aplikáciami sa odporúča dodržať technologickú prestávku min. 3 hodiny, ideálne aj 6 hodín. Po zaschnutí môžete povrch jemne zbrúsiť brúsnym papierom s menším zrnom (150 – 200). Opäť poctivo odstráňte brúsny prach a môžete naniesť druhý náter.
Je dobré, ak pri nanášaní náterov dodržiavate odporúčanú teplotu a vlhkosť. Nízka teplota (menej ako 8 oC) alebo vysoká vlhkosť (viac ako 70 %) predlžujú dobu schnutia a výsledok nemusí byť podľa očakávaní. Správne nanesený náter zvýrazní kresbu dreva, je odolný voči teplotným zmenám, poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Aby ste mali istotu, že nábytok odolá vplyvom vonkajšieho prostredia, naneste aj tretí náter.

Krok #6: Obdivujte svoju prácu

Keď ste už všetko dokončili, nechajte nábytok v záhrade ešte vonku chvíľku preschnúť. A potom si ho už môžete naplno užívať. Usporiadajte malú záhradnú párty, pozvite priateľov či rodinu a pochváľte sa svojim dielom.

Tak len smelo do renovácii a určite nám dajte vedieť, ako sa vám to podarilo. Veľmi nás potešia aj fotky vašich výtvorov. Držíme vám palce!