Vaňa – funkčný, ale i dizajnový prvok kúpeľne

Ako si vybrať najvhodnejšiu vaňu?

Ak staviate alebo plánujete rekonštrukciu kúpeľne čaká vás výber vane alebo sprchového kúta. Keď sa rozhodnete pre vaňu, pri jej výbere musíte zohľadniť predovšetkým veľkosť priestoru kúpeľne. Na výber je veľké množstvo materiálov, veľkostí, tvarov. Výber materiálu záleží na podmienkach užívateľa vane. Najčastejšie sa používa akrylát, smaltovaná oceľ a liatina. Z hľadiska veľkostí a tvarov poznáme voľne stojace vane, rohové, zabudované, bezbariérové, či vane rozličných pravidelných, i nepravidelných tvarov. Ako si vybrať tú správnu?

Rozmer a tvar sú pri výbere najdôležitejšie

 

Výber vhodného rozmeru a tvaru vane patrí k najdôležitejším kritériám pri zariaďovaní kúpeľne. Vyberte si vaňu, ktorá vám bude najviac vyhovovať a zapadne do priestoru kúpeľne. Všeobecne platí, že do malej kúpeľne sa hodia klasické obdĺžnikové vane. Ak má kúpeľňa väčšie rozmery môžete si vybrať akýkoľvek tvar a veľkosť podľa predstáv. Preferovaný tvar vane by mal vychádzať predovšetkým z hlavného účelu jeho použitia. Pri výbere vane, ktorú plánujete používať primárne na sprchovanie je najlepšou voľbou práve klasická vaňa so širším dnom. Vaňa využívaná predovšetkým na relax môže mať aj komplikovanejšie  asymetrické tvary s rozličným sklonom. Aj tu si treba vybrať takú vaňu, ktorá vám bude skutočne vyhovovať. Ak máte radi kúpanie vo dvojici, môžete si vybrať špeciálny model, určený pre dvoch.

Vo veľkých, presvetlených priestoroch kúpeľne vyniknú rohové vane, ktorú sú stále populárne. Pri ich výbere rátajte s vyššou spotrebou vody a v závislosti od tvaru, aj náročnejšie čistenie. Rohové vane majú veľkú vnútornú plochu, takže kúpanie je komfortné. Elegantným a originálnym variantom sú voľne stojace vane. Tie sú často svojim dizajnovým riešením dominantou kúpeľne. Ich nevýhodou môže byť v porovnaní s ostatnými vyššia cena.

Smaltovanú, akrylátovú, alebo z liateho mramoru?

Na trhu dnes nájdeme širokú škálu materiálov na vaňu: smaltovaná oceľ, akrylát, liaty mramor, prípadne drevo, kameň alebo sklo. Sklo, kameň, či drevo sú skôr dizajnérske kúsky. Najrozšírenejším materiálmi je akrylát alebo smaltovaná oceľ. Práve smaltované vane sú stále obľúbené vďaka funkčnosti, odolnosti a dlhej životnosti. Smalt sa ľahko čistí štandardnými čistiacimi prostriedkami, je hygienický a stálofarebný. Nevýhodou smaltovaných vaní je rýchlejšie ochladzovanie vody. Smaltovaná oceľová vaňa je síce na dotyk studená, ale po napustení horúcej vody sa rýchlo oteplí a voda vydrží dlhšie teplá.

Na rozdiel od akrylátových vaní, ktoré sa pri napustení rýchlo zohrejú a lepšie udržujú teplo. Výhodou akrylátu je jeho jednoduchá spracovateľnosť, vďaka čomu je v ponuke najväčšia tvarová rôznorodosť.  Akrylátové vane sú citlivejšie na poškodenie povrchu a zvyčajne majú aj nižšiu životnosť.

Vane z liateho mramoru sú charakteristické svojou odolnosťou a vysokou stabilitou. Z liateho mramoru sa vyrábajú najmä voľne stojace vane, ktoré sú často dizajnérskym skvostom. Odlievajú sa do foriem, čo umožňuje výrobu akéhokoľvek rozmeru a tvaru.

Nezabúdajme na príslušenstvo k vaniam

Pri výbere vane je potrebné dokúpiť aj príslušenstvo. Medzi štandardné prvky patria nožičky, krycie panely a vaňový odtok. Bez odtokového kompletu by vám vaňa nemohla fungovať. Niektorí výrobcovia majú k dispozícii aj rôzne doplnky ako napr. madlá, podhalvníky, zásteny, či servisné dierka.