Riedidlo – podľa čoho vybrať?

Asi každý kutil občas potrebuje niečo doma alebo v záhrade natrieť, či premaľovať. Pokiaľ pri tom použije farby na syntetickej báze zrejme sa nezaobíde bez riedidla. To dobre poslúži nielen na prípravu náterových látok,  ale tiež na očistenie štetcov. Ako si však vybrať to najvhodnejšie? V našom článku sa zameriame na základné typy riedidiel a účel ich použitia. 

Pred konečnou aplikáciou farieb sa niektoré syntetické farby riedia do požadovanej hustoty riedidlom. Čo však to riedidlo vlastne je? Ide o kvapalinu so špeciálnym zložením. Zvyčajne organických rozpúšťadiel, či uhľovodíkov, alkoholov a acetátov. V závislosti od obsahu jednotlivých zložiek je konkrétny typ riedidla označený číslom, resp. dohodnutým kódom. Na trhu máme viacero druhov riedidiel dostupných vo viacerých veľkostiach balenia. Jednotliví výrobcovia na obaloch a v príslušných technických listoch uvádzajú presný typ riedidla spolu so spôsobom použitia. Riedidlá sa najčastejšie používajú na zriedenie farby. Farba sa tak ľahšie nanáša a má lepšiu výdatnosť. Pri práci s náterovými hmotami – farbami a lakmi máme na výber z viacerých typov riedidiel, ktoré sa odlišujú najmä zložkami obsiahnutými v konkrétnom type riedidla, pričom každá zložka má špecifický účinok. Pozrime sa preto bližšie na jednotlivé typy:

Riedidlo S 6005  – používa sa na riedenie syntetických náterových látok.

Riedidlo  S 6005 je zmesou aromatických uhľovodíkov, ktorá sa  používa  na  riedenie  základnej  farby  S2003  a tiež rýchloschnúcej  základnej  farby S 2035, pokiaľ nie je v návode farby predpísaný iný typ riedidla. Aplikuje sa postupným pridávaním k uvedeným náterovým látkam v množstve, ktoré určil výrobca náterovej látky. Mieša sa dovtedy, pokiaľ sa nedosiahne predpísaná konzistencia.

Riedidlo S 6006 – používa sa na riedenie syntetických náterových látok.

Riedidlo S 6006 môžeme charakterizovať ako zmes alifatických uhľovodíkov  s minimálnym množstvom aromatických uhľovodíkov. Riedidlo je určené na riedenie syntetických náterových látok, ktoré zasychajú na vzduchu. K uvedeným náterovým látkam sa aplikuje postupným pridávaním, v množstve určenom výrobcom náterovej látky. Za stáleho miešania by sa mala dosiahnuť optimálna (predpísaná) konzistencia.

Riedidlo S 6001 – riedidlo sa používa na riedenie nitrocelulózových náterových látok.

Ide o zmes aromatických a alifatických uhľovodíkov. Riedidlo S 6001 sa používa na riedenie syntetických náterových látok zasychajúcich na vzduchu, určených na nanášanie striekaním. Aplikuje sa postupným pridávaním množstva určeného výrobcom konkrétnej farby za stáleho miešania až sa dosiahne predpísaná konzistencia.

Riedidlo C 6000 – riedidlo sa používa na riedenie nitrocelulózových náterových hmôt a tiež čistenie náradia.

Riedidlo C-6000  je zmesou aromatických uhľovodíkov, alkoholov a acetátov. Jeho použitie je vhodné na riedenie nitrocelulózových náterových látok, tiež na prípravky pre ochranu podvozkov automobilov alebo na čistenie aplikačných zariadení. Možno ho použiť aj na riedenie syntetických farieb, ktoré sa aplikujú štetcom, valčekom a striekaním pokiaľ je tento spôsob doporučený v príslušnej náterovej látke. 

V našom článku sme sa zamerali na niekoľko typov riedidla. Pred samotnou kúpou si pozrite, aký konkrétny typ riedidla je odporúčaný k farbe ktorú chcete použiť. Ako sme popisovali, každé riedidlo má iné zloženie a teda aj použitie. Pre výsledný pozitívny efekt vašej práce je potrebné vybrať správny typ a maximalizovať tak účinok.

 

Zdroj: technické listy produktov