Praská vám dlažba na balkóne či terase? Pomôžte si tekutou lepenkou

Praská a odskakuje vám vaša stará dlažba na terase a tá pred domom už tiež za moc nestojí? Chcelo by to vymeniť ju za novú, no obávate sa, že by mohla dopadnúť podobne? Nestrachujte sa, máme pre Vás jedno osvedčené riešenie. 0prava dlažby tekutou lepenkou.

 

Oprava dlažby tekutou lepenkou, alebo ak je praskanie dlažby na terase spôsobené poveternostnými podmienkami, konkrétne nadmerným pôsobením vlhkosti, tak je nevyhnutné pred samotným pokladaním dlažby aplikovať  kvalitnú hydroizoláciu.  Zabránite tým presakovaniu vody pod dlažbu, ktorá ju dokáže svojim pôsobením hlavne v zimných mesiacoch výrazne narušiť a poškodiť.

Hydroizoláciu…  ale akú?

Nám sa osvedčila tekutá hydroizolácia Den Braven TEKUTÁ LEPENKA 2K hydroizolácia pre interiéry a exteriéry. Tento dvojzložkový (obsahuje suchú a tekutú zložku) náter na báze disperzie je trvalo pružný a dokonalo tesniaci. Je výborne priľnavý, a to na vodorovné aj zvislé plochy. Po svojom vytvrdnutí zostáva stále pružný a stáva sa z neho dokonalá hydroizolačná membrána, ktorá odolá chlórovej i tlakovej vode, poveternostným vplyvom a dokonca aj mrazu.

Poďme na to oprava dlažby tekutou lepenkou, pokladáme novú dlažbu:

Začnime s odstránením starej poškodenej dlažby. Obité dlaždice vyhodíme, odstránime vrstvu pôvodného lepidla a ak je potrebné, tak aj vrstvu poteru. Následne vyrovnáme nerovnosti, zvetrané časti je nutné ošetriť maltou. Dáme si pozor, aby bol povrch čistý, suchý, pevný, bez voľných častíc prachu, mastnôt a oleja. Podklad napenetrujeme, čím znížime jeho nasiakavosť. Tekutá lepenka 2K je dodávaná ako dvojzložkový náter, pred jej aplikáciou je potrebné si ju namiešať presne podľa pokynov výrobcu. Suchú časť opatrne vmiešame do tekutej a pridáme vodu (max. do 5 % objemu). Náter miešame ručne alebo stojom s nízkymi otáčkami. Keď dosiahneme homogénnu zmes, začneme s aplikáciou.

 

Náter nanášame valčekom alebo štetcom, minimálne v dvoch vrstvách. Náter aplikujte do kríža (1. vrstvu z ľavej strany do pravej a 2. vrstvu kolmo na ňu). Do prvej vrstvy náteru vložíme aj dilatačnú pásku pre rohy a kúty. Po 24 hodinách od aplikácie môžeme začať s pokladaním dlažby.

O výbere vhodnej dlažby do exteriéru by sa dal napísať celý vlastný blog, ba snáď aj kniha a určite sa k tejto téme ešte vrátime . No medzi elementárne požiadavky pre vonkajšiu dlažbu patria: mrazuvzdornosť, nízka nasiakavosť a protišmykovosť. Je potrebné sa zamyslieť  aj nad správnym výberom farby. Okrem vizuálneho faktoru berieme do úvahy aj to, koľko hodín bude na ňu svietiť slnko počas dňa. Na tmavej dlažbe vám môže byť v lete veľmi horúco a naopak, príliš bledá dlažba bude v slnečných dňoch nepríjemne žiariť. 

Exteriérovú dlažbu pokladáme na flexibilné lepidlo a vyškárujeme ju flexibilnou vodoodpudivou škárovačkou. Výsledok bude určite stáť za to. Držíme vám palce.

Zdroj:
http://www.denbraven.sk/hydroizolacne-natery/09s-t8-tekuta-lepenka-28-sk21.html?lang=sk