Ako odstrániť plesen na stenach?

Plesen na stenach – prejavy ako zelené fľaky na stenách sú znakom, že máte doma väčšiu vlhkosť ako by bolo vhodné. Plesne v obývačke, plesne v kuchyni či spálni by sme nemali podceňovať a urobiť všetko pre to, aby sme sa zbavili ich príčiny. V tejto pandemickej dobe, kedy je doma viacero členov rodiny aj domácnosť funguje „nepretržite“. Častejšie varenie, umývanie riadu, pranie či používanie kúpeľne je presne to, čo môže spôsobovať postupné vznikanie plesní.

Článok píšeme na základe vlastnej skúsenosti. Nám plesne na stenach vznikli po tom, ako sa nám narodilo druhé dieťa a začali sme prať látkové plienky a sušiť ich v spojenej kuchyni s obývačkou (nemáme balkón). Do permanentného používania sa dostala aj kuchyňa. Plesne sa objavili na stene v obývačke, v kuchyni, ale aj v spodných rohoch, ktoré boli zastavané nábytkom.

Rozhodli sme sa plesen na stenach mechanicky odstrániť a následne objednať sušičku na bielizeň, ktorá by mala odstrániť problém so zvýšenou vlhkosťou pri sušení na sušiakoch. V nasledujúcich riadkov zhrnieme postup:

  1. Nastriekame postihnuté miesta prípravkom PLESNISTOP .
  2. Necháme ho 24 hodín pôsobiť.
  3. Pleseň neodporúčame pred aplikáciou PLESNISTOP odstraňovať, aby sa predišlo rozptýleniu vírusov.
  4. Po uplynutí 24 hodín postihnuté miesta zoškrabeme špachtľou. Nebojte sa pritlačiť a zoškrabať aj farbu zo steny. Všetky veci z okolia, kde budete škrabať odstráňte, môžete očakávať značný neporiadok. Zakryte podlahu/parapetnú dosku alebo si pripravte rovno vysávač.
  5. Následne nanesieme AKRYLOVÚ EMULZIU, čo je bezfarebný náter, ktorý je potrebný ako podklad pre novú farbu na stenu.
  6. Necháme ho pôsobiť 4-6 hodín (doba schnutia).
  7. Po vyschnutí emulzie nanesieme na postihnuté miesta novú farbu. My sme použili vnútornú maliarsku farbu JUPOL CITRO, ktorá má ochranný film proti plesniam. Odporúča sa aj do kúpeľní a sanitárnych zariadení.
  8. JUPOL CITRO sme nemuseli riediť a nanášali sme ho štetcom , prípadne valčekom. Prekvapením bola príjemná citrónová vôňa po nanesení farby.
  9. Stenám sme dopriali dve vrstvy. Druhú vrstvu sme naniesli po 12 hodinách hodinách od prvej vrstvy.