Kedy použiť respirátor a kedy polomasku?

Pri práci v prašnom prostredí, s kovmi (napr. brúsenie, zváranie), vo farmaceutickom priemysle, pri práci s drevom, v automobilovom priemysle, ale aj pri jednoduchých “kutilských” projektoch, napríklad pri aplikovaní rôznych farieb a náterov, je nutné myslieť na ochranu dýchania.

Viete, kedy je vhodné použiť respirátor, kedy potrebujete polomasku? A ako ich správne používať? Poradíme vám v našom článku.

Aký je rozdiel medzi polomaskou a respirátorom – kedy čo použiť

Respirátor je vyrábaný spravidla na jedno použitie. Bráni vdychovaniu prachu a nebezpečných čiastočiek rozptýlených vo vzduchu – pri brúsení, rezaní či vrtaní do kovu, tmelu, betónu, kameňa, cementu, dreva či ocele, chemických látok rozptýlených vo vzduchu vo forme prášku, je vhodný na použitie pri triedení odpadu, pri práci s aerosolmi, v prostredí s nepríjemným zápachom, pri manipulácii s pesticídmi (vybrané druhy), farbami a lakmi (vybrané druhy), ale tiež napr. pri alergiách na pele, zvieraciu srsť či prach. Niektoré modely sú tiež určené na ochranu pred baktériami, plesňami, hubami či výfukovými plynmi a dymom. Ak plánujete mať respirátor nasadený pri práci dlhšie, zvážte kúpu modelu s chladiacim ventilom, ktorého nosenie je pohodlnejšie.

Existujú tiež respirátory určené konkrétne na zváranie, ktorých vonkajší povrch je ošetrený tak, aby minimalizoval následky prípadného dopadu horúcich čiastočiek (spomaĺuje horenie) a tým pádom majú dlhšiu životnosť a lepšiu odolnosť. Respirátor má pracovník nasadený priamo pod zváračskou kuklou.

Polomaska predstavuje vyššiu ochranu a je určená na opakované použitie (pri zabezpečení správnej údržby a čistenia). Využíva sa pri manipulácii s chemickými látkami ako napr. čpavok, formaldehyd, HCl, oxid siričitý, s rozpúšťadlami a s farbami na báze rozpúšťadiel, pri používaní lepidiel v spreji, striekaní penovej izolácie a tiež v poľnohospodárstve pri manipulácii s určitými druhmi pesticídov a insekticídov. Ak zvažujete, či použiť masku alebo vám stačí respirátor, vždy radšej v prípade pochybností siahnite po maske (ak má filter určený na ochranu pri práci , ktorú plánujete vykonávať). 

Ako si vybrať respirátor a ako polomasku?

V zásade musia byť jasné dva faktory: potrebujete respirátor, celotvárovú masku alebo polomasku a to, či budete pracovať v prostredí s nebezpečnými časticami vo vzduchu, s plynmi alebo s výparmi, prípadne s kombináciou všetkých troch. Na základe druhého faktora si vyberiete vhodný filter (bývajú rôzne číselne/farebne označené). To, či potrebujete celotvárovú alebo polomasku závisí aj od toho, či plánujete využívať aj iné ochranné prostriedky (okuliare, ochranu vlasov…).

Ako polomasku alebo respirátor nasadiť?

Dôležité je mať vhodný model, ktorý sedí na vašu tvár. Maska a respirátor fungujú efektívne a bezpečne iba správne nasadené, na hladkej pokožke (oholenej, bez strniska či fúzov) a správne utesnené.

  1. Vyberte si vhodnú veľkosť masky alebo respirátora tak, aby vám neboli príliš tesné alebo naopak, privoľné.
  2. Pásky, ktoré respirátor/masku držia na hlave, nesmú byť pretočené, zauzlované alebo poškodené. Umiestnite ich na časti hlavy a tváre presne podľa návodu pri konkrétnom modeli.
  3. Ak používate ďalšie ochranné pomôcky (napr. okuliare), uistite sa, že sú kompatibilné, aby nenarúšali priľnavosť masky/respirátora.

Ak máte skladací respirátor, uistite sa, že sú všetky časti dokonale rozložené. Svorku určenú na nos vytvarujte podľa tvaru vášho nosa. Vždy na to používajte ukazovák a prostredník oboch rúk a pritláčajte symetricky. Nikdy nepoužívajte respirátor niekoho iného! Každý človek by mal mať vlastný, prispôsobený črtám jeho tváre.

Ako skontrolovať či polomaska alebo respirátor tesní?

Zakryte respirátor oboma rukami. Ak máte respirátor bez ventilu, prudko vydýchnite. Ak máte respirátor s ventilom, sprudka sa nadýchnite. Vzduch nesmie unikať – zo strán, spod brady ani z okolia nosa. Ak uniká, opätovne dotiahnite pásku, dotvarujte svorku okolo nosa a postup s testom opakujte.

Kedy stačí rúško?

Jednoduché filtračné rúško je len mechanická bariéra, ktorá nechráni nositeľa pred nečistotami prítomnými vo vzduchu (ani pred čiastočkami, ani pred baktériami, vírusmi či výparmi). Je určené primárne ako ochrana pacienta pred patogénmi, ktoré by sa mohli nachádzať vo vydychovanom vzduchu zdravotných sestier a lekárov. V zahraničí, najmä v Ázií, je často využívané ľuďmi postihnutými chrípkou alebo prechladnutím, ktorí sa napr. prepravujú MHD k lekárovi – chránia tak ľudí v okolí pred prípadnou nákazou, resp. eliminujú riziko. Pred samotnou chrípkou, prípadne koronavírusom, vás obyčajné rúško v zásade neochráni – ak prídete do kontaktu s nakazenou osobou a infikovanými kvapôčkami – tie cez rúško preniknú, napr. ak na vás chorí kýchne či zakašle. Pred chrípkou či nákazou iným podobným vírusom je účinnejšia správna a dostatočná hygiena, zdravý životný štýl, otužovanie a posilňovanie imunity.