Postavte si parenisko

Aj vy patríte medzi tých domácich majstrov, ktorí stále špekulujú, čím by ešte oživili svoju záhradu? Alebo máte doma gazdinku, ktorá by vlastnú zeleninu či kvietky mala najradšej hneď ako zmizne zo záhrady biela pokrývka? Máme pre vás tip z kategórie “urob si sám”! Vybudovanie si vlastného pareniska dokáže splniť želania oboch.

Chápeme, že ste po dlhej zime netrpezlivý a neviete sa dočkať, kedy opäť oprášite náradie a odštartujete kutilskú sezónu. Stavba pareniska je na to úplne ideálna. Môžete sa do neho pustiť ešte skôr ako začnú klasické práce v záhrade. Pri jeho výstavbe sa do sýta vyšantite s náradím z vašej dielničky, upotrebíte starý materiál, prípadne ho krásne zrenovujete. Fantázii sa v tomto prípade medze naozaj nekladú. Verte, že pohľad na parenisko, ktoré vás môže vyjsť naozaj veľmi lacno, stojí za to. A čo je možno ešte dôležitejšie, potešíte ním aj vašu polovičku. Taký ten pomyselný červený bodík sa určite hodí…

Čo je parenisko?

Skúsení záhradkári vedia, že je skvelým pomocníkom pre pestovanie priesad, bylín, zeleniny či kvetov. Rozlišujú sa najmä dva druhy – teplé a studené. Podľa toho, aby materiál použite na jeho výstavbu, môže byť  drevené, betónové a tehlové. V tomto článku sa budeme venovať tomu najjednoduchšiemu, drevenému.

parenisko1

Teplé parenisko pôsobí na rastliny ako podlahové kúrenie vo vašom dome. Jeho základ tvorí hnoj, ideálne konský, ale môže byť aj ovčí či kravský v hrúbke cca 40 cm. Vrchná vrstva, v ktorej sú sadenice je tvorená zeminou, najlepšie kompostovanou, v hrúbke cca 15-20 cm. Hnoj vytvára bioenergiu, ktorou vykuruje parenisko. Vďaka tomu ho možete zakladať už na konci januára. Myslite však na to, že ak vonku mrzne, rastliny musíte chrániť, napríklad vrstvou slamy.

Studené parenisko je vyhrievané takmer výlučne zo slnečných lúčov, keďže hnoja je veľmi málo, prípadne nie je použitý vôbec.

Poloha a veľkosť 

Parenisko je na rozdiel od fóliovníka extrémne lacná záležitosť, ktorú zvládne každý domáci kutil. Pri zakladaní určite vyberte vhodné miesto.  Malo by byť umiestnené na slnečnom mieste, otočené na juh, pričom ideálne je, ak je zadná stena chránená pred vetrom kríkmi či stenou domu. Dbajte na to, aby bol k nemu jednoduchý prístup. Nemusia byť veľké, práve naopak, vďaka svojim kompaktným rozmerom sa často budujú ako mobilné, čo im dodáva určitú flexibilitu. Ak máte k dispozícii napríklad staré drevené okná v rámoch, ktoré plánujete použiť, ich rozmer bude určovať aj rozmer vášho pareniska.

Pár krokov k perfektnému dielu

Ak ste už vybrali vhodné miesto a určili si rozmer pareniska, môžete sa pustiť do jeho výstavby. Pripravte si náradie. Určite sa nezaobídete bez kladiva, klincov a/alebo skrutiek, pílky na drevo. Pomôže vám aj utahovačka. Ak si chcete dať na vzhľade skutočne záležať, môžete dopriať obyčajným doskám či starým dreveným rámom krásny vzhľad vďaka ich opracovaniu, ošetreniu a namaľovaniu. Na to budete potrebovať brúsny papier, možno hoblík, štetce, moridlo, lak, lazúru či farby na drevo. Nezabudnite na ochranné pomôcky!

parenisko2

Základný obvodový rám vyrobte s rozmerom ako majú okná, ktoré naň neskôr upevníte. Vytvoríte si ho priklincovaním alebo priskrutkovaním jednotlivých dosiek o seba do tvaru štvoruholníka. Aby bola konštrukcia stabilnejšia, dosky môžete upevňovať o zvislé stĺpiky. Takáto konštrukcia bude ale zároveň aj ťažšia.  Zadná strana môže ostať vyššia. Na takto vytvorený rám pripevnite cez pánty okná. Okenné rámy môžete vyrobiť aj z drevených hranolov alebo dosiek a ich otvory vyplníte plastovou fóliou. Drevené časti ošetrite impregnáciou, natrite farbou podľa vášho želania.

Po vložení hnoja do pareniska ho nechajte sa rozohriať, následne ho spevnite šliapaním. Vrchná vrstva zeminy, do ktorej budete vysievať rastliny, by mala mať mierny sklon. Hotové parenisko nechajte pár dní ležať zakryté, aby sa zahrialo a potom začnite s výsadbou. Nezabudnite pravidelne zalievať a keď sa oteplí aj vetrať. Pripomíname, že v prípade mrazu je potrebné rastlinky chrániť, napríklad slamou.