Farby na stenu – viete aké odtiene sú najlepšie?

V súčasnosti prevláda trend využívať maximálne dve základné farby a jednu doplňujúcu.

Farby na stenu v skratke:  Do spálne vyberajte pasívne farby (modrá, zelená, fialová), ktoré človeka upokojujú a naopak do obývačky môžete zvoliť aktívne farby (červená, žltá, oranžová), ktoré viac povzbudzujú.  Do menšej obývačky sa hodia svetlejšie odtiene, do väčšej môžete zvoliť i tmavšie farby. Dôležité je aj osvetlenie – do dobre osvetlenej miestnosti sa nehodí výrazná oranžová, žltá a červená farba. Pri výbere farby treba brať do úvahy aj svetlosť v jednotlivých miestnostiach, v dobre presvetlených priestoroch sú vhodné tmavšie a sýtejšie farby.

Výber farby podľa miestností:

Chodba + schody

Cieľom pri výbere farby je vytvoriť príjemný prechod medzi exteriérom a interiérom. Steny majú zvyčajne jeden z odtieňov bielej farby, ktorá dokáže na oko zväčšiť celú miestnosť. Schody bývajú za účelom zvýšenia upozornenia zvyčajne namaľované inou farbou akú majú steny.

 

Kuchyňa + jedáleň

Útulnú kuchyňu vytvoríte kombináciu bielej a povzbudzujúcej farby ako je žltá, červená, alebo zelená. Vyvarujete sa použitiu príliš ostrých farieb, ktoré pôsobia nepriaznivo na chuť do jedla.

Obývačka

Nebojte sa bielej farby v obývačke, jej všednosť môžete oživiť výraznejšími farbami, ktorými namaľujete jednu – dve steny. Rozhoduje predovšetkým nábytok a zariadenie. Tmavý nábytok si zaslúži najsvetlejšie odtiene, pri bielej súprave môžete experimentovať s fialovou alebo sivou a béžové zariadenie pasuje k bielej stene.  To isté platí aj naopak, ak si vyberáte novú sedačku alebo obývaciu stenu, tak ich zlaďte s farbami stien a vytvorte medzi nimi príjemný kontrast.

Detská izba

Detská izba musí plniť niekoľko funkcií – povzbudzovať učenie a kreativitu, podporovať vývoj, utišovať nepokoj a vyhovovať potrebám detí.  Nezabúdajte na povahy vašich detí – hyperaktívnym deťom nemaľujte steny sýtymi farbami ako je červená, žltá a oranžová, ktoré podporujú aktivitu Naopak doprajte im upokojujúce farby ako je modrá alebo fialová.

Spálňa

Pri spálni sa s bielou farbou kroťte, môže vám totižto pripomínať prostredie nemocnice. Zvoľte predovšetkým pasívne farby, ktoré na psychiku pôsobia utlmujúco, perfektne sa hodí modrá. Hnedá farba navodzuje pocit prírody, no nesmie sa prehnať, inak pôsobí pochmúrne.

Pracovňa

Aký typ práce vykonávate? Potrebujete kľud a pokoj, či naopak povzbudenie kreativity? Pasívne a neutrálne farby zvyšujú sústredenie a aktívne, teplé farby stimulujú kreatívnu činnosť.

Aktívne farby:

  • Červená – farba nabitá energiou. Je symbolom pre silu, vášeň, oheň a stimuluje energiu, nadšenie alebo chuť do jedla. Môže však pôsobiť i negatívne a vyvolávať zlosť, či hnev.
  • Oranžová – predstavuje kombináciu červenej a žltej farby. Predstavuje symbol šťastia, radosti a všeobecne dobrej nálady, pričom nevyvoláva hnev ako červená.
  • Žltá – ďalšia spomedzi aktívnych farieb, ktorá v nás vyvoláva pozitívne emócie ako je radosť,  múdrosť, energiu a nadšenie

Pasívne farby:

  • Modrá – je znakom skúsenosti a vyrovnanosti, predstavuje dôveru a spoľahlivosť. Jej tmavšie odtiene však môžu vyvolať pocit chladu, depresie a pasivity.
  • Zelená – táto farba predstavuje prírodu a pôsobí ako symbol rastu, harmónie a bezpečia.
  • Fialová – farba prepracovanosti, ktorá ukazuje na bohatstvo a luxus. Jasnejšia fialová je symbolom očarenia a môže sa využiť na podporenie kreativity a ženskosti, tmavšia naopak vyjadruje smútok.

Farbu podľa Vášho želania Vám namiešame aj v našom miešacom centre.

Ak plánujete maľovať určite si pozrite aj kategoriu Farby a Maliarske náriadie, kde nájdete užitočných pomocníkov . Farby aj náradie môžete mať doma už na 2. pracovný deň od objednania.