Farby na kov. Ako chrániť kovové predmety proti korózii?

Jednou z negatívnych vlastností kovu je, že hrdzavie. Korózia spôsobuje nie len negatívnu zmenu v tom, ako daný predmet vyzerá, ale čo je ešte horšie, môže zapríčiniť aj poškodenie alebo úplné zničenie jeho funkčnosti. Ako správne sa o kovové predmety v exteriéri či vlhkom prostredí starať, ako zvoliť vhodnú farbu na kov, ako bojovať proti korózii a ktoré farby sú vhodné pre autičkárov sa dozviete v tomto článku.

Ako bojovať proti korózii?

Zjednodušene môžeme koróziu definovať ako jav, pri ktorom vplyvom chemických procesov dochádza k zmene kovu na zlúčeniny s nežiadúcimi vlastnosťami. Najčastejšími príčinami korózie je styk kovu s látkami, ktoré sú vo vzduchu. Ide o vodné pary, kyslík, kyseliny, hydroxidy a podobne. Najznámejšou formou korózie je hrdzavenie. Dochádza k nemu, keď kov, najčastejšie železo, zreaguje s vodou či vlhkosťou. Takto napadnutý predmet je nebezpečný, lebo môže prísť  o svoju funkčnosť.

V prípade, že je kovový predmet využívaný v exteriéri, musí byť odolný voči poveternostným vplyvom. V priemysle sa na ochranu vlastností kovového predmetu používa najčastejšie spôsob galvanizácie, kedy sa kov pokryje vrstvou iného, nekorodujúceho, druhu kovu. Najčastejšie sa na to využíva zinok, chróm a nikel. 

Druhým spôsobom, ktorý je v domácnosti podstatne dostupnejší, je použitie špeciálnych farieb na kov.

Farby na kov chránia vašu terasu a záhradu pred koróziou

Bez ohľadu na to, či sa jedná o plot, plechovú strechu, zábradlie či oceľový altánok, kovový predmet pred farbením vyčistite a odmastnite. V prípade, že sa jedná o už používaný predmet, dajte dole starý náter! Používajú sa drôtené kefy, brúsky, oceľové kotúče a brúsne papiere s hrubým zrnom. Použite kľudne aj odstraňovače starých náterov, ktoré využijete nie len pri kovových, ale aj drevených či betónových predmetoch.

Farby na kov izolujú predmet od vplyvov vonkajšieho prostredia tým, že zabraňujú vnikaniu vlhkosti a oxidácii. Dodržujte pokyny výrobcu konkrétnej farby. Nie všetky farby na kov sa hodia na všetky kovové povrchy. A zároveň, nie všetky farby majú vlastnosti pre váš predmet a vo vašom prostredí. Pri farbení používame základný náter a následne druhý náter, tzv finálny. Alebo si vyberieme z farieb, ktoré sú označované ako „farby 2v1,“ kde jedným náterom obsiahnete základný aj finálny náter.

Vo všeobecnosti môžeme farby na kov rozdeliť napríklad na akrylové, ktoré sa riedia vodou a ich hlavnou výhodou je vysoká elasticita, či syntetické, ktoré sa riedia riedidlom. Ich pružnosť nie je ako v prípade akrylových, ale sú veľmi pevné.

Pre bežného človeka je však dôležitejšie členenie podľa predmetu použitia. Z tohto hľadiska by sme mohli farby na kov rozdeliť napríklad na farby na strechu, farby na radiátory, farby na hrdzu či farby na plech. Presne podľa tohto členenia sa totiž budete informovať aj u predajcu.

Ďalšie členenie je podľa spôsobu nanášania. Väčšinu farieb nanášame štetcom, avšak pri niektorých činnostiach môžu byť praktické sprejové farby.

Farby na auto. Ktorú farbu na výfuk, hrdzavú karosériu či na disky?

Na záver sme si nechali pár tipov pre autičkárov. Aké farby použiť v prípade, že budete potrebovať natrieť či opraviť niektorú časť auta? Najmä pri autách starších ročníkov sa môže objaviť hrdza na karosérii či výfuku. Bez ohľadu na to, či si vášho štvorkolesového tátoša ešte plánujete nechať alebo mu budete hľadať nového majiteľa, o hrdzavé časti by ste sa mali postarať. Zlepší to určite jeho vzhľad a tým aj predajnú cenu.

  • farba na výfuk – dôležité je použiť farbu, ktorá je so žiaruvzdorným lakom, určená pre vysoké teploty, ideálne minimálne na 600 – 800 °C . Najčastejšie ide o sprejové farby, ktorých aplikácia je jednoduchá a rýchla.
  • farba na hrdzavú karosériu – oprava hrdzavej karosérie je viackroková záležitosť, pri ktorej určite využijete polyesterové tmely, epoxidový základ aj špeciálne akrylové autolaky.
  • farba na disky – aj pre disky sú vyrábané špeciálne laky a farby. Slúžia najmä ako ochrana proti chemikáliám, kamienkom, poškriabaniu, cestným soliam či palivám. Vyberajte podľa toho, či máte disky hliníkové alebo oceľové. Väčšinou sa dodávajú vo forme akrylového spreju.

Viac o farbách sa dočítate aj v našom pravidelnom blogu:

  1. Aj o drevo sa treba starať
  2. 6 krokov pre oživenie záhradného nábytku
  3. Ako obnoviť drevo v exteriéri po zime?
  4. Aj o drevo sa treba starať
  5. ROZHOVOR Zo starého nové – renovácia nábytku
  6. Riedidlo – podľa čoho vybrať?
  7. 5 krokov, ako správne obnoviť náter dreva
  8. Jednoduchý návod, ako docieliť vintage vzhľad dreva
  9. Ako vybrať správnu farbu na drevo?