Farba na drevo, ako vybrať vhodnú farbu, aby vydržala?

Drevo je krásny živý materiál, ktorý skrášli záhradu aj interiér celé roky. Správna farba  alebo lazúra na drevo je dôležitým krokom ako sa o prírodný materiál dobre postarať. V krátkom prehľade vám poradíme, čo všetko potrebujete predtým, než sa pustíte do najnovšieho DIY projektu z dreva.

Drevené debničky, lavice, ploty či záhradný nábytok vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Iba tak budete mať istotu, že vám poslúžia niekoľko sezón. Inú pozornosť musíte venovať kuchynskej linke z masívu, v ktorej je osadený drez, inú drevenej debničke, kde skladujete časopisy a inú záhradnej lavici, na ktorú striedavo praží slnko a prší.

Impregnácia a morenie dreva

Vyrábate si sami drobný záhradny nábytok či z doplnky z dreva? Vaše napady z dreva do zahrady potrebujú ochranu pred drevokaznými hubami a škodcami, vlhkosťou a UV žiarením. Správnu starostlivosť im poskytnú oleje, ktoré sa vpijú do dreva a spoľahlivo ho ochránia aj tri sezóny. Drevo impregnované proti drevokazom a plesniam už dnes nijako nezapácha ani nemení farbu, ako to bolo kedysi. Po namorení je pripravené na aplikáciu základného náteru. 

Farba alebo lazúra?

Rozhodli ste sa pustiť do DIY projektu a chcete, aby si drevo zachovalo pôvodnú kresbu? Riešením je lazúra. Náter, ktorý drevo ochráni, dovolí mu dýchať a jemnými pigmentami mu dodá príťažlivý odtieň. Už tenká vrstva lazúry ochráni drevo aj pred vlhkosťou a nepriazňou počasia.

Ak potrebujete prekryť farebnosť dreva, natrieť ho namodro či nazeleno, vyberte si kryciu farbu. V súčasnosti sú veľmi obľúbené aj univerzálne farby na drevo či kov, ktoré zoženiete snáď vo všetkých farebných odtieňoch. Schnú veľmi rýchlo a jednoducho sa používajú. Existujú tiež špeciálne farby určené na záhradný nábytok, odolnejšie voči oteru, farby na drevené podlahy, ktoré odolajú aj častej chôdzi, farby na drevené hračky, maximálne neškodné a testované či farby na drevené ploty, odolné voči UV a vlhkosti. Rady ako ošetriť záhradný nábytok po zime sa dozviete v jednom z našich blogov.

lazura na drevo

Syntetická alebo vodou riedieteľná farba?

Pre začiatočníkov aj skúsenejších DIY majstrov odporúčame vodou riediteľnú farbu na drevo. Potrebujete mať síce dôkladne očistený a odmastený povrch dreva, no manipulácia s ňou je veľmi jednoduchá, príliš nezapácha, znečistené časti sa dajú ľahko umyť a rýchlo schne. Syntetická farba na drevo však bez starostí prilne na akýkoľvek povrch – najmä ak pretierate starší nábytok, ktorý sa nedá dobre obrúsiť, oceníte jej jednoduchú rovnomernú aplikáciu.