Akrylátovú či smaltovanú? Vyberte si vaňu s rozumom

Naši zákazníci sa nás často pýtajú, aký je rozdiel medzi akrylátovou a smaltovanou oceľovou vaňou a ktorý materiál je vhodnejší do ich kúpeľne. Oni vedia od známych, že jeden typ je taký a druhý zas taký, no tieto poznatky sú založené na zlých skúsenostiach s nekvalitnými modelmi.

1.    Ktorá je pevnejšia?

Kvalitná a dobre namontovaná akrylátová vaňa, ktorá je spevnená zospodu aj v nosnej konštrukcii pomocou skleneného vlákna je naozaj stabilná. No rovnako kvalitná a profesionálne osadená oceľová smaltovaná vaňa bude vždy pevnejšia. Oceľ je oceľ…

2.    Ktorá lepšie udrží teplo?

Ak si radi doprajete horúci kúpeľ, bude vám vyhovovať viac akrylátová vaňa, ktorá udrží stálu teplota kúpeľa, pretože povrch vane nechladí. Aj keď sa smaltovaná vaňa pomerne rýchlo ohreje, oceľ bude odvádzať teplo z vody. Akryl je na druhú stranu plast, a preto izoluje teplo vo vode. Vždy tu, ale treba brať do úvahy aj to, že až 90 % tepla odchádza z vane cez hladinu vody.

3.    Ktorá vaňa je viac odolnejšia?

Ak sa rozhodnete pre kvalitnú akrylátovú vaňu, ktorá si pri svojej výrobe prešla modernými technológiami spevňovania Lucite®, tak vaša vaňa bude naozaj veľmi odolná a každý drobný škrabanec ľahko odstránite len za pomoci zubnej pasty. 
Oceľová vaňa so smaltovaným povrchom má veľmi silnú povrchovú odolnosť voči škrabancom a chemickým prostriedkom. Na Mohsovej stupnici tvrdosti, kde má mastenec číslo jedna a diamant desať, obsadil smalt, rovnako ako kremeň, siedme miesto. Moderné technológie naviac túto vrstvu stále vylepšujú a robia ju viac a viac odolnejšou.

4.    Ktorá vaňa si lepšie udrží svoju farebnú stálosť?

Lacnejšia akrylátová vaňa môže po čase zožltnúť.  Akrylátovú vaňu, ktorá bola povrchovo stabilizovaná nie je tomuto riziku naklonená. Smaltovaná oceľová vaňa nikdy nestráca svoju farbu a je odolnejšia voči čistiacim alebo kozmetickým prípravkom. V tomto prípade je to bezpečnejšia voľba – kvalitné smaltované vane vyzerajú aj po rokoch stále ako nové.

5.    Ako je to s výberom tvaru vane?

Aj keď smaltované vane môžete nájsť v rôznych tvaroch a veľkostiach, vždy bude výber menší ako pri akrylátových vaniach. Akrylát je plast, preto sa ľahšie tvaruje a výroba netradičnejšej vane je lacnejšia. Kým bežné tvary majú ceny oceľových a akrylátových vaní podobné, pri atypických modeloch je výrazne lacnejšou voľbou akryl. V ponuke viacerých značiek nájdete desiatky rozličných rozmerov a tvarov takýchto vaní. 

6.    Ktorá je viac “eko”?

Vaňa vyrobená z drevotriesky, skleného vlákna so živicou a akrylu, môže ísť po skončení jej služby len na skládku odpadu. Použitá oceľová vaňa sa vie 100% recyklovať  a materiál dostane tak druhú šancu. Aj keď je výroba takejto vane energeticky náročnejšia ako výroba akrylátovej, stále je viac priateľskejšia k životnému prostrediu.

7.    A čo cena?

Dobrá a kvalitná oceľová vaňa je drahšia ako akrylátová vaňa podobnej kvality. Dôvod je technologicky jednoduchšia a masová výroba akrylátových vaní. Či sa, ale rozhodnete pre smaltovanú alebo akrylátovú vaňu, vždy sa vyhnite lacným a nekvalitným modelom. Ak si myslíte, že ušetríte, tak ste na veľkom omyle. To, čo ste teraz ušetrili, bude len zlomkom v porovnaní s vašimi výdavkami na opravy a následnú predčasnú výmenu nekvalitnej vane. Vaňa vyhovujúcej kvality by mala mať záruku 25 až 30 rokov. Nech si teda vyberiete akýkoľvek materiál, mierte vysoko a vyberajte rozumne. 

Milí priatelia, rozhodujte sa so srdcom, no nezabudnite aj na rozum. Zvážte si jednotlivé plusy a mínusy, vaše preferencie a v neposlednom rade aj rozpočet. Na záver sme pripravili grafické porovnanie oboch typov vaní pre jednoduchšie rozhodovanie.