Ako vybrať správne farby na drevo?

Chystáte sa renovovať nábytok a potrebujete farby na drevo? Potrebujete vdýchnuť nový život záhradnej lavici alebo oživiť altánok? Chcete si vyrobiť vlastný DIY kúsok z dreva a neviete, po akej farbe siahnuť? V tomto článku vám poradíme, ako správne vybrať farbu na drevo, podľa čoho sa orientovať a tiež to, aký je rozdiel medzi krycím náterom a lazúrou.

Prvým krokom pri výbere farby na drevo je rozhodnutie, či chcete zachovať prirodzenú štruktúru a odtieň dreva, alebo ho potrebujete kompletne prekryť, prípadne ukryť fľaky a poškodenia, ktoré sa inak odstrániť nedajú. Ak chcete zachovať prírodnú kresbu dreva, siahnite po lazúre, v druhom prípade preferujte krycí náter.

Prirodzená lazúra

Lazúra zachová pôvodnú kresbu dreva, na základe toho, akú si vyberiete, jemne modifikuje len jeho odtieň (a nemusí ani to). Na výber máte z tenkovrstvových alebo hrubovrstvových lazúr.

Tenkovrstvová lazúra drevo chráni pred UV žiarením a poveternostnými vplyvmi prakticky neviditeľným filmom. Nanáša sa veľmi jednoducho na neošetrené drevo, zvyčajne sú potrebné tri vrstvy, no drevo pod nimi dokáže stále dýchať. Drevo ošetrené tenkovrstvovou lazúrou je chránené aspoň na 3 roky. Keďže odpudzuje vlhkosť, je skvelá na ošetrenie dreva v exteriéri.

Hrubovrstvová lazúra, ako už jej názov napovedá, vytvára na dreve hrubšiu vrstvu, takže má dlhšiu životnosť. Drevo ako keby zakonzervuje. Nevýhodou je, že nepreniká hlboko do dreva a treba ju pred obnovou dôkladne odstrániť, aby ste mohli aplikovať nový náter.

Krycie farby na drevo

Či už sa púšťate do DIY tvorenia a vyrábate napríklad doplnky do bytu, nábytok či detské hračky a potrebujete docieliť konkrétnu farbu dreva, siahnite po krycej farbe na drevo. Existujú desiatky možností, od farieb určených priamo na detské hračky či do detských izieb, až po špeciálne výnimočne odolné krlazúra,ycie nátery určené napríklad na ploty, ktoré sú vystavené náročným poveternostným podmienkam a neustálemu vplyvu UV.

Vodou riediteľná farba na drevo je vhodná pre začínajúcich domácich majstrov, síce treba mať dôkladne odmastený povrch, na ktorý ju aplikujete, no výborne a jednoducho sa s ňou pracuje a tiež jednoducho očistíte povrchy, ktoré ste pri tvorení znečistili.

Syntetické farby na drevo, resp. skrátene syntetika na drevo, priľne na akýkoľvek povrch a prekryje tiež prakticky čokoľvek. Nevýhodou môže byť, že výraznejšie zapácha – no to sa dá jednoducho vyriešiť aplikovaním v dobre vetraných priestoroch alebo v exteriéri (počas bezvetria, aby vám na váš nový projekt nenalietali nečistoty).