Aj o drevo sa treba starať

Jedným z tradičných  konštrukčných materiálov používaných v stavebníctve je nepochybne drevo. Má výborné mechanické vlastnosti, špecifický vzhľad a jeho ekologicky charakter dokáže priniesť teplo do našich domovov. Aj v kombinácii s inými materiálmi má veľký funkčný, aj estetický potenciál. Bez drevených výrobkov si dnes stavbu a interiérové vybavenie domu ani nevieme predstaviť. Na udržanie optimálneho vzhľadu a zvýšenie jeho životnosti je potrebné ho správne ošetriť. Zvýši sa tým jeho odolnosť proti rôznym mechanickým a fyzikálnym vplyvom. Spôsob jeho ošetrenia závisí od prostredia, zaťaženia a funkcie, ktorú spĺňa.

Prvý krok – impregnácia

Drevo z nášho domáceho prostredia vydrží iba niekoľko rokov, preto sa o jeho trvanlivosť musíme postarať sami. Impregnácia je prvým krokom ochrany, chráni ho pred vonkajšími vplyvmi, biologickými škodcami, či UV žiarením. Ide o proces, kedy sa drevo napúšťa chemickými látkami, ktoré zabránia jeho poškodzovaniu. Impregnácia sa vsakuje hlboko do jeho “tela”. Obsahuje biocídy, ktoré rozdeľujeme na fungicídy a insekticídy. Fungicídy ho chránia pred hubami a plesňami. Insekticídy ho zase ochránia pred rôznym hmyzom. O tom, aký impregnačný prostriedok použiť a ako ho aplikovať závisí najmä od toho, kde sa bude používať. Impregnácia sa môže naniesť iba na zdravé, suché a dobre vyzreté drevo. Iba tak bude jeho účinnosť dlhodobá.

Ako impregnovať?

Impregnačná látka sa odporúča nanášať na vysušený a očistený povrch v exteriéri štetcom, valčekom, pištoľou alebo namáčaním. Kvôli prieniku do čo najväčšej hĺbky je potrebná hrubá vrstva náteru. Efektívnosť impregnácie sa odvíja od druhu dreva a kvality prevedenia samotnej impregnácie. Po impregnácii by malo byť drevo ošetrené ešte povrchovým náterom, ktorý neobsahuje biocídy.

Morenie 

Morenie dreva nie je náročnou záležitosťou, vyžaduje si však trpezlivosť. Je to proces, pri ktorom sa do neho napúšťa roztok, takže pri morení ide o zmenu jeho povrchovej úpravy. Tá spočíva v odlišnosti farebného prevedenia od pôvodnej verzie. Na rozdiel od lakov a farby sa do dreva vsakuje. Tradičný spoľahlivý spôsob morenia je prostredníctvom štetca, namáčaním ši striekaním. Medzi hlavné charakteristiky moridla patrí zvýraznenie jeho štruktúry a schopnosť prekryť jeho nedostatky.

Povrchová úprava 

Pri povrchovej úprave môžete siahnuť po farbe, lazúre, či laku. Ak sa rozhodneme na povrchovú úpravu použiť farbu, lazúru, či lak  je nevyhnutné natieraný povrch vždy pripraviť. Či zvolíme krycí náter, farebnú, alebo tónovanú lazúru závisí na osobnom vkuse. Tenkovrstvová lazúra je redšia a preniká do dreva hlbšie, nevytvára nijakú alebo len veľmi tenkú lakovú vrstvu. Hrubovrstvovou lazúrou sa už pri prvom nátere vytvára laková vrstva. Pri použití lazúry vynikne prirodzená krása dreva a jeho kresba, štruktúra sa zvýrazní a jemne prefarbí. Ako silno bude štruktúra viditeľná závisí od počtu vrstiev, ktoré aplikujete a od výberu lazúry. Drevo ošetrené lazúrou vydrží vonku niekoľko rokov a v interiéri ešte podstatne dlhšie.

Prirodzený vzhľad dreva zachováte pomocou lazúry. Na druhej strane farby na dreve zase zamaskujú všetky nedostatky a vytvoria farebný film podľa vašich predstáv. Do interiéru a tiež exteriéru sa hodia napríklad akrylové farby. Tie je pre želaný efekt potrebné aplikovať vo viacerých vrstvách. Najbežnejšia metóda povrchovej úpravy dreva je natieraním, pomocou štetca.

Okrem farieb a lazúry môžete na povrchovú úpravu dreva v interiéri, aj exteriéri použiť lak. Lak pomáha udržať drevo zdravé a elastické. Pri jeho aplikácii sa zachová prirodzený vzhľad dreva. Najčastejšie sa používa na podlahy, pretože dokáže vytvoriť tvrdú ochrannú vrstvu.