5 krokov, ako správne obnoviť náter dreva

Vdýchnuť drevu nový život nie je žiadna veda. Chce to len dodržať správny postup a zvládne to aj začiatočník. Ak ste našli na povale starú lavicu či jedálenský nábytok, ktorý by ste chceli oživiť alebo mu dopriať sviežejší vzhľad, vyskúšajte týchto 5 krokov.

stary stol

  1. Kontrola pevnosti a spojov

Nezáleží na tom, či renovujete záhradný nábytok, ktorý ste kúpili pred dvomi rokmi alebo prastarú stoličku po babke – prvým nevyhnutným krokom je kontrola pevnosti dreva, spojov a zhodnotenie celkovej kondície materiálu. Ak javí drevo známky spráchnivenia, je krekhé, láme sa, viditeľne poškodené škodcami a podozrivo sa z neho práši, nový náter ho nezachráni.

Ak má však len drobné praskliny a popukaný náter, môžete sa pustiť do práce – povolené spoje tiež viete opraviť.

  1. Odstránenie nečistôt a starého náteru

Ako prvý krok nábytok dôkladne očistite. Zbavte ho prachu, nečistôt, machu, v prípade výskytu plesní zasiahnite protiplesňovým prípravkom (nikdy pleseň neodstraňujte nasucho manuálne!). Nábytok následne nechajte vyschnúť  a pustite sa do zbavovania sa starého náteru. 

Pri záhradnom nábytku so starým hrubým náterom často pomôže aj vysokotlakový čistič, prípadne si vezmite na pomoc brúsku, náter odstráňte brúsnym papierom (brúsnym hranolčekom) alebo mosadznou kefou. Ak sa dá nábytok rozobrať (a budete ho vedieť naspäť zložiť), dajte si záležať a obrúste každý diel samostatne.

  1. Opravy poškodení

Praskliny zaceľte tmelom vo vhodnom odtieni, v prípade povolených častí nábytku sa nebojte siahnuť aj po vhodnom lepidle. Ak potrebujete vyplniť väčšie diery, napr. po vypadnutých uzloch, používajte napr. tavný tmel. Myslite na to, že drevo je materiál, ktorý nasiakava. Pri tmelení  používajte aj viac vrstiev.

  1. Výživa dreva

Neošetrené, dýchajúce, čisté a dôkladne vysušené drevo (ak ste ho umývali, prípadne náter odstraňovali vysokotlakovým čističom) je pripravené na ošetrenie. Môžete ho impregnovať olejom, ktorý odpudzuje plesne a škodce, prípadne ho rovno ošetriť tenkorstvovou lazúrou (v troch vrstvách), pod ktorou bude drevo dýchať, no bude chránené pred vlhkosťou a pôsobením UV. V prípade, že použijete lazúru, povrch dreva nechate čistý – obsahuje totiž iba jemné pigmenty, ktoré neprekryjú nečistoty a zafarbenia, práve naopak, nechajú vyznieť prirodzenú kresbu dreva.

  1. Povrchový náter

Ak ste povrch ošetrili lazúrou, nechajte ho dôkladne vyschnúť podľa odporúčaní v návode prípravku. Ak chcete úplne zmeniť vizuál dreva, použite krycí náter (vodou riediteľnú alebo syntetickú farbu na drevo). Myslite na to, že ju musíte aplikovať v dobre vetraných priestoroch a opäť nechať dôkladne vyschnúť pred akoukoľvek manipuláciou.

Podľa zvolených prípravkov a podmienok, v akých vám nábytok bude robiť spoločnosť, vám takto ošetrené drevo vydrží od 3-6 rokov bez nutnosti zásahov.